Er du bekendt med Sidney Farber? De fleste kender ham ikke. Men de fleste mennesker er også lykkeligt uvidende om, at kræft er den største sygdomsrelaterede årsag til, at børn over 1 år dør i Danmark – heraf er der flest børn med hjernekræft, der dør. Visse typer af hjernekræft hos børn har en overlevelsesrate på 0 %.

 

I 1940’erne var dette scenariet for stort set alle typer af kræft hos børn. For børn såvel som voksne med leukæmi var fremtidsudsigterne ligeså grumme, som de havde været, da sygdommen for første gang blev beskrevet i 1845: Sikker død, ofte smertefuld, og indenfor uger efter diagnose.

Dengang blev børn med leukæmi tilbudt kortison behandling, der gav en kortvarig bedring, men ellers var der stort set intet lægerne kunne stille op.

Sidney Farber var børnelæge og forsker, og han ville det anderledes. Han var fast besluttet på at finde en helbredende behandling til hans unge patienter med kræft. I november 1947 testede han et nyt præparat på en gruppe af 16 meget syge børn med leukæmi. Det lykkedes at bremse sygdommens udvikling midlertidigt i 10 af de 16 børn. Desværre fik alle tilbagefald, men det stoppede ikke Farber, han var motiveret: Når det var lykkedes at bremse sygdommen én gang, kunne det lykkedes igen.

I juni 1948 offentliggjorde Farber sine resultater i New England Journal of Medicine. Men i stedet for hæder i forbindelse med hans bemærkelsesværdige fremskidt indenfor behandlingen af leukæmi, blev han mødt af mistro og modstand. Historisk set havde den lægevidenskabelige verden aldrig før set et medicinsk præparat, der var i stand til at kurere ikke-solide tumorer (såsom tumorer i blodet og lymfesystemet). Farber lod sig ikke slå ud. I løbet af få år lykkedes det ham at skabe permanent remission i visse former for leukæmi hos børn ved brug af medicin. Denne medicin var kemoterapi.

Sidney Farber ledte således vejen til en revolution indenfor behandlingen af, og helbredelsesmulighederne for, børn med kræft. Farber betragtes i dag som faderen af den moderne kemoterapi. Kemoterapien som har reddet tusindvis af børn såvel som voksnes liv verden over.

I dag har børn med leukæmi en overlevelsesrate på 85 %. Den positive udvikling er sket på baggrund af en kontinuerlig forskningsindsats, baseret på celler og DNA indsamlet og bevaret siden 1960'erne.

Situationen som den var i 1940’erne afspejler på mange måder behandlingsmuligherme for flere typer af hjernekræft hos børn i dag. De typer af hjernekræft der ikke kan helbredes er i vid udstrækning overset og forskningen begrænset. Det er i lægeverdenen alment accepteret, at der ikke er noget at stille op for denne patientgruppe. Men forskning er netop nøglen til, at de børn der rammes af hjernekræft har en fremtid.

Det er Børne Hjernecancer Fondens mission, at styrke forskning indenfor hjernekræft hos børn og på sigt medvirke til at finde helbredende behandlingsmuligheder for alle typer af hjernekræft hos børn. Historien viser, at det ikke kun er muligt, men også at opdagelser indenfor behandling af de til dato uhelbredelige kræftformer kan have positiv smittende effekt på behandlingen af øvrige kræftformer hos børn såvel som voksne.

 

KUN GENNEM FORSKNING KAN VI ÆNDRE FREMTIDEN FOR DE BØRN, DER RAMMES AF EN HJERNETUMOR. HJÆLP OS MED AT FINDE EFFEKTIVE BEHANLINGSFORMER.